Hólyagfájdalom szindróma, Napi ötvenszer vizelni: a hólyagfájdalom-szindróma kezelése

Fájdalmas hólyag szindróma - Tünetek, okok és kivizsgálás
 1. Krónikus Hólyagfájdalom szindróma - Mikszáth Gyógyszertár
 2. Hólyagfájdalom szindróma kezelése | Rózsakert Medical Center
 3. Hol lesz a prosztatagyulladással járó fájdalom
 4. Napi ötvenszer vizelni: a hólyagfájdalom-szindróma kezelése - EgészségKalauz
 5. Krónikus Hólyagfájdalom szindróma A betegség Az interstitialis cystitis IC újabb nevén krónikus hólyagfájdalom szindróma BPS egy kevéssé ismert húgyhólyagbetegség.
 6. Koronavírus: ennyi nap kell ahhoz, hogy visszatérjen a szaglásunk Pedig rendkívül kellemetlen tünetekkel jár: a folyamatos, égető hólyag- és húgycsőfájdalom és a napi akár ötvenszeri vizelési inger rövidtávon az életminőség súlyos romlásához, hosszú távon depresszióhoz, sőt öngyilkossághoz vezethetnek.
 7. Fájdalmas hólyag szindróma - Tünetek, okok és kivizsgálás
 8. Csuth Ágnes, családorvos Az interstitialis cystitis - más néven fájdalmas hólyag szindróma vagy hólyagfájdalom szindróma - egy olyan krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez.

Hólyagfájdalom szindróma kezelése Mi a hólyagfájdalom szindróma? A hólyagfájdalom szindróma egy rendkívül kellemetlen, gyakran kínzó tünetekkel járó betegség, amelynek hólyagfájdalom szindróma nem egyszerű feladat.

Az orvostudomány mai állása szerint a betegség véglegesen nem meggyógyítható, de korai kezeléssel a panaszok eredményesen csökkenthetők és hónap kezelés után akát teljesen tünetmentessé is válhat a beteg.

hólyagfájdalom szindróma

A kezelés minden esetben utógondozást és rendszeres kontrollt igényel, mert a tünetek visszatérése esetén a megismételt kezelés újból eredményes lehet. A betegség az alábbi tünetekkel jár: Igen gyakori vizelés, kis vizeletporciók: napközben akár hólyagürítés, az éjszakai órákban is szor Hólyagtáji és húgycső- vagy hüvelytáji fájdalmak, melyek a hólyag telítődésére fokozódhatnak Hirtelen, parancsoló vizelési ingerek A súlyos tünetek rontják az életminőséget, gyakran depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethetnek.

A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni.

Mi a hólyagfájdalom-szindróma?

Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok. Hólyagfájdalom szindróma hólyagfájdalom-szindróma kialakulásának oka egyelőre nem ismert, de a tünetegyüttest  sikerült azonosítani.

 • Pontos oka nem ismert, de a tünetek hátterében a hólyag belső felszínét bevonó védő nyákréteg GAG-réteg elégtelen működése áll.
 • A prosztatagyulladás pontos diagnózisa

A fájdalom oka, hogy a hólyag felszínét bevonó, védő nyákréteg áteresztővé válik, ezért a vizeletben lévő salakanyagok irritálják a hólyag falát. Ahol sérült a nyákréteg, egyúttal elszaporodnak a fájdalomérzékelő receptorok, így keletkezik a panaszokat domináló maró, égető fájdalomérzés, amely csökkenti a vizelettartási képességet.

hólyagfájdalom szindróma

A hólyagfájdalom szindróma kezelése Az innovatív orvostudományi módszereknek köszönhetően a tünetek hólyagfájdalom szindróma több megoldás is kínálkozik. A betegség korai szakaszában megfelelő étrenddel, például kálium-mentes diétával, illetve koffein és alkohol elhagyásával, valamint a vizeletet hólyagfájdalom szindróma ételek, gyümölcslevek elkerülésével enyhíthetők a panaszok.

Súlyosabb esetekben orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség.

 • Méltatlan volt az a helyzet, hogy a hazánkban is mintegy 20 ezer beteget érintő, súlyos tüneteket és már-már tűrhetetlen életminőséget okozó kór szinte teljesen ismeretlen a lakosság körében, de sajnos még sok háziorvos, nőgyógyász és urológus kolléga sem rendelkezik kellő ismeretekkel e témában.
 • Hogyan kell elvégezni a prosztatagyulladás masszázsát

Leghatásosabb a helyi hólyagba fecskendezett gyógyszeres kezelés a sérült nyálkaréteg helyi pótlására, így enyhíthető a gyulladás és csökkennek a panaszok. Ez csak átmeneti megoldás és a tünetek rövid időn belül újra jelentkezhetnek.

Tartósabb eredményt biztosít a hólyag nyálkahártyája beteg területeinek leégetése, aminek során az itt lévő, felszaporodott fájdalom érzékelő receptorok is elpusztulnak, így a fájdalmak akár azonnal megszűnhetnek.

hólyagfájdalom szindróma

Ezt egynapos endoszkópos sebészeti műtét keretében végezzük, majd egyre ritkulóan még gyógyszeres hólyagfeltöltésekre is szükség van. Mivel mai ismereteink szerint végleges és teljes gyógyulást nem tudunk elérni, fenntartó kezelésként hetenként egy-egy hólyagfeltöltéssel tudjuk az elért panaszmentességet akár hólyagfájdalom szindróma éveken át is állandósítani.

Megoldást jelenthet a hosszan tartó utókezelések terheinek, költségeinek csökkentésére a betegek által otthonukban végzett önkatéterezés és a hólyag gyógyszeres önkezelése. Ennek elsajátításához nyújt segítséget az RMC újonnan beindított oktató program szolgáltatása.

Lásd még