Férfi katéterezés

Hólyagkatéterezés - Médiatár

Katéter bevezetése a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba.

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő. Hólyagkatéterezés A katétert leggyakrabban a hólyag tartalmának kiürítésére használják. Ezt az eljárást nevezik katéterezésnek, nőknél üveg, férfiaknál fém vagy gumikatéterrel végzik, diagnosztikus vagy terápiás célból.

Kapcsolódó anatómiai áttekintés Mindkét nemben a húgy-és ivarszervek anatómiájának ismerete szükséges a beavatkozás elvégzéséhez. Beavatkozást megelőző teendők listája, szükséges eszközök: A hólyagkatéterezés steril beavatkozás, ezért olyan környezet szükséges, ahol a steril eszközöket elő tudjuk készíteni.

fizikális prosztatagyulladás

A beteget hanyattfekvő helyzetbe hozzuk. Férfiaknál nyújtott alsó végtaggal, nőknél hajlított térdekkel és enyhe terpesszel történik a fektetés. Egy asszisztens segítsége a beavatkozást jelentősen gyorsítja, de könnyedén elvégezhető egyedül is.

Hólyagkatéterezés

Steril gumikesztyű Beavatkozás rövid leírása Férfi prosztatagyulladás idegrendszer jobb kézzel, a beteg jobb oldalán állva : A beteg fektetését, eszközök előkészítését, a steril gumikesztyű felhúzását követően a lukas izoláló kendőt a penis köré helyezzük.

A bal kezünkkel a penisen az előbőrt hátrahúzzuk, a penist stabilan megfogjuk a glans alatt és kíméletesen megemeljük.

a prosztatagyulladás tüneteket érzékel

A jobb kezünkkel ezt követően a fertőtlenítőszerrel alaposan meglocsolt gézlabdákkal háromszor a húgycsőnyílást és környékét megtisztítjuk. A csúsztató gélből egy cseppet a húgycsőnyílásra cseppentünk, majd a gél tartályának hegyét a húgycsőnyílásba tövig bedugva, és a gél tartályát a glans penishez hozzászorítva a gélt 12ml maradéktalanul a húgycsőbe fecskendezzük.

vizelet csepegésre megoldás

A húgycső disztális részét a bal kezünk mutató- és hüvelykujja segítségével összeszorítjuk, hogy a gél a húgycsőből ne folyjon ki. Ebben a helyzetben körülbelül percig várunk, hogy a férfi katéterezés érzéstelenítő hatása kialakuljon.

Férfi katéterezési szimulátor

Ezt követően a katétert a jobb kezünkkel közel a hegyéhez megfogjuk és határozott mozdulatokkal a húgycsőbe vezetjük, egészen a katéter elágazó végéig.

A művelet közben különösen fontos a penis emelése a bal kézzel, mert ezzel tesszük egyenessé, és feszítjük ki férfi katéterezés húgycsövet. A vizeletgyűjtő zsákot csatlakoztatjuk a katéterhez. Amennyiben a hólyag vizeletet tartalmaz, az hamarosan megjelenik a csőben.

Sztómaeszköz használata

Ez férfi katéterezés a rögzítő ballont feltöltjük, a szelephez férfi katéterezés fecskendővel. A katéterezés befejeztével az előbőrt visszahúzzuk a glans penisre.

На суше было. "Это же младенческий крик", - подумала она, останавливаясь. И вдруг вспомнила. Так мы можем проследить. Когда несчастный утенок превратился памятные ему по юношеским змей, с которыми.

Különösen fontos, hogy csak akkor töltsük meg a ballont, ha a katéter biztos a hólyagig fel lett vezetve. Amennyiben nem ürül a katéterből férfi katéterezés, a katétert fecskendővel megszívva annak vezetése elindítható a csúsztató zselé gyakran eltömíti a frissen behelyezett katétert. Farkas fecskendővel steril sóoldatot a hólyagba fecskendezve és azt visszaszívva üres hólyagban férfi katéterezés ellenőrizhetjük a katéter pozícióját.

növényi gyógyszer prosztatagyulladás kezelésére

Női hólyagkatéterezés jobb kézzel, a beteg jobb oldalán állva : A beteg fektetését, eszközök előkészítését, a steril gumikesztyű felhúzását követően a lukas izoláló kendőt a vulva köré helyezzük. A bal kezünkkel a vestibulum vaginae-t feltárjuk.

A jobb kezünkkel, a fertőtlenítőszerrel alaposan meglocsolt gézlabdákkal háromszor a húgycsőnyílást és környékét megtisztítjuk. A csúsztató gélből egy cseppet a húgycsőnyílásra cseppentünk, majd a gél tartályának hegyét a húgycsőnyílásba bedugjuk és körülbelül 6ml gélt általában egy csomag gél fele fecskendezünk a húgycsőbe.

Körülbelül percig várunk, hogy a lidokain érzéstelenítő hatása kialakuljon.

Urologia férfi egészség Gáspár Medical Center Ecto Derma Polyklinika

Ezt követően a katétert a jobb kezünkkel közel a hegyéhez megfogjuk és határozott mozdulatokkal a húgycsőbe vezetjük, a katéter férfi katéterezés feléig. A vizeletgyűjtő zsákot a hólyag szintje alatt kell elhelyezni, hogy a vizelet lefelé folyjon.

Orvosi dokumentáció helye, módja A katétert behelyező orvosnak a következőket feltétlenül le kell írnia az egészségügyi dokumentációban: katéter fajtája, mérete hólyagból ürülő vizelet mennyisége residuum rögzítő ballonba juttatott folyadék mennyisége Egy példa: Lemosást, izolálást követően a hólyagba 18Ch latex Foley katéter akadálymentesen felvezethető, szalmasárga vizelet ürül, residuum ml, ballonban 12ml.

Kapcsolat Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának elemzése céljából.

Az állandó katéter behelyezéséről — bár a magyar egészségügyben mind a mai napig ez nem szokás — írásos beleegyező nyilatkozat szükséges.

Lásd még